Sunku sugalvoti lietuvišką pavadinimą, nes manau, kad šis patiekalas neturi būti verčiamas, todėl panaudojau lietuvišką išsireiškimą pirmą ir paskutinį kartą.
Taigi, “manty” kažkuo giminingi paprastiems koldūnams. Manoma, kad kilmė, kaip ir daugumos virtinių bus Kinija. Patiekalas labai paplitęs Centrinėje Azijoje. Gamina juos totoriai, uzbekai, mongolai ir dar begalė kitų tautų. Gaminimas labai nesudėtingas. Na, gal kiek ilgiau užtrunka lipdymas.
Tiek teorijos.
Imame 600 gr riebios avienos, arba kiaulienos. Sukapojame smulkiais gabalėliais (nusidėjau, nes neturėjau tam skirto peilio, taigi kapojau su elektriniu kombainu). Taip pat sukapojame 400-500gr svogūno. Taip – tiek daug. Faršas daromas labai paprastai, – nededama jokiu įmantrių prieskonių ir žolių. Tik svogūnas, druska ir pipirai. Taigi sumaišome svogūnus ir mėsą, beriame druskos ir maltų juodųjų pipirų, trečdalį stiklinės vandens. Statome į šaldytuvą valandai.
Imame vieną kiaušinį, jį sumišome su puse stiklinės vandens. Dedame pusantros stiklinės miltų. Maišome, dedame dar miltų, minkome. Miltų reikės tiek, kad tešla taptų labai standi. Makaronų tešlos kietumo. Baigę minkyti, statome į šaldytuvą valandai.
Iš nedidelių (graikinio riešuto dydžio) tešlos gabalelių išvoliojame apskritimus. Atradome, kad tam labai gerai tinka makaronų mašina.
Į apskritimus dedame šaukštelį mėsos ir nedidelį gabalėlį sviesto. Padarome “koldūną”.
Pagamintų “manty” apačią patepame aliejumi ir statome į garų puodą. Verdame apie 30-40 minučių.
Pateikiame su grietinės ir svogūnų laiškų padažiuku.
Valgome.
labai skanus tie ‘manty’, mama dar vaikysteje ismoke juos daryti. istiesu – skonis pasakiskas. aciu uz priminta receptuka!
Ar ten paskutinėje nuotraukoje malta mėsa?